Zoek

De Kleintjesmethode

Stefan Kleintjes, kinderdiëtist en lactatiekundige IBCLC, is de bedenker van deze methode. Wanneer je je kindje borstvoeding geeft, krijgt deze alle nodige voedingsstoffen binnen. Toch is er érgens een moment dat je kleintje ook met de pot mee gaat eten. Vanaf welk moment kan dat? De WHO geeft aan dat borstvoeding tot 6 maanden het enige is dat nodig is voor een kindje én een stabiele borstvoedingsproductie.

 

Maar tot je kleintje een jaar is, is de borstvoeding de hoofdvoedingsbron. Hiervan uitgaand, is de Kleintjesmethode een heel ontspannen werkwijze om je kind te leren eten. Via de moedermelk heeft de kleine alle smaken eten en drinken binnengekregen die jij als moeder hebt gegeten en gedronken. Dat is anders bij kinderen die –voornamelijk- kunstvoeding hebben gekregen. Zij kennen alleen de ene smaak van kunstvoeding.

 

Hoe gaat het?
*De Kleintjesmethode gaat uit van het starten met aanbieden van vast voedsel vanaf 6 maanden na de uitgerekende datum. In het geval van te vroeg geboren kindjes betekent dat je dus het beste kunt starten wanneer je kindje 6 maanden is, plus het aantal weken dat het te vroeg is geboren.
*Bied vast voedsel aan volgens een speciaal schema. Dit geeft houvast voor degene die de bijvoeding aanbiedt. Maar voor je kleintje geeft het de mogelijkheid om te wennen aan smaken en de darmen aan de veranderende darmwerking.
*Bied vuistgrote, gestoomde stukken groente en fruit aan, geen prakjes.
*Geef het kind de ruimte om te ontdekken. Het zal alles richting de mond bewegen, verschillende zintuigen worden zo geprikkeld.
*Bij potjes en prakjes heeft de ‘voeder’ de regie, bij de Kleintjemethode het kind. Zo wordt eten leuk, geen strijd, want het bordje hoeft niet ‘leeg’.
*Het leert kleintjes pure smaken kennen, zout, suiker en kruiden worden later pas geïntroduceerd (of niet;)

 

www.borstvoeding.com

 

Op borstvoeding.com is er veel informatie te vinden over de Kleintjesmethode. Logisch want de site behoorde tot halverwege 2020 toe aan Stefan Kleintjes, die inmiddels met pensioen is gegaan. Hij heeft verschillende boeken geschreven. Gekoppeld aan het boek Eten voor de kleintjes is er een speciale facebookgroep waarop moeders recepten delen, vragen kunnen stellen en herkenning krijgen van moeders met kinderen in dezelfde leeftijdsfase.

 

Wat bied ik?
Stiekem ben ik er best trots op dat ik bij Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen de licentiecursus heb kunnen volgen over de Kleintjesmethode. Dat houdt in dat ik, naast mijn eigen ervaring als moeder met de Kleintjesmethode, ook ouders mag voorlichten over de methode. Ik kan hun vragen beantwoorden over een voor veel kinderen succesvolle manier van introductie van vaste voeding is gebleken.

 

Lijkt het je leuk om meer te weten over de Kleintjesmethode? Ik ben bereid om via kleine groepjes uitleg te geven voor moeders met kinderen die rond de 3, 5 maand oud zijn. Afhankelijk van de groepsgrootte en of de introductie op locatie kan of online, worden de tarieven bekend gemaakt.

 

Geef je op via de volgende link!